06-22258560 info@seni-oor.nl
Selecteer een pagina

Door mijn werk als onafhankelijke Cliëntondersteuner en Mantelzorgmakelaar kom ik vaak bij mensen thuis. Ik luister naar de verhalen, de hulpvragen en herken de specifieke signalen maar al te goed. Veelal heb ik het gevoel dat ik eigenlijk al te laat ben ingeschakeld. Er is al sprake van overbelasting van de mantelzorger, eenzaamheid van de oudere of men is al geheel de weg kwijtgeraakt bij het zoeken naar hulp of ondersteuning.

Hoe kun je als zorgprofessional zien wat iemand nodig heeft? Ook al kom je wellicht voor één speciale taak, hoe herken je wat iemand je met zijn ogen eigenlijk wil vertellen, maar met woorden niet durft uit te spreken. Of hoe dring je tot iemand door, die je door een afstand tot de maatschappij ziet “wegkwijnen”? Hoe kun je iemand ertoe bewegen toch hulp te accepteren als je ziet dat iemand dreigt te verwaarlozen?
En welke vragen stel je aan iemand om te achterhalen wat hem of haar gelukkig maakt of juist ervoor zorgt dat hij of zij zich terugtrekt; soms letterlijk achter de gordijnen verdwijnt?  

Deze en vele andere vragen willen we in de volgende netwerkbijeenkomst graag met jullie bespreken. In ieder geval zijn de volgende vragen niet eens zo gek om vast eens te stellen aan je zorgvrager. Hoe lang heeft u al (los van mij als zorgverlener) niemand gezien? Of wanneer heeft er voor het laatst iemand de tijd genomen te gaan zitten en met u te praten? Of gewoon even samen een kopje koffie gedronken? Waar werd u vroeger enthousiast van? Wat maakt u gelukkig of juist niet?
En als je ziet dat de mantelzorger met vragen zit, de keukentafel vol met papieren ligt of men vertelt je al lange tijd niet buiten te zijn geweest, want men wil partner bijvoorbeeld niet alleen laten. Wacht dan niet tot iemand anders iets doet. Vraag of je hen in contact mag brengen met een collega zorgverlener en bel Seni-Oor. Dat is altijd beter dan de deur achter je dichttrekken en weten dat er iemand met een ondersteuningsvraag achterblijft. Ook al weet je niet wat of wie iemand nodig heeft.  

De juiste hulp zit verborgen in het zien en de opvolging van de verborgen ondersteuningsvraag. Het begint met luisteren en de kunst van het vragen stellen. En dat kunnen we bij Seni-Oor als de beste!  Samen in Zorg en Welzijn!  

Lees ook eens verder over deze onderwerpen op de site van Movisie:
https://www.movisie.nl/artikel/zo-bereikt-u-mantelzorgers-zes-tips
https://www.movisie.nl/tool/tool-hoe-maak-je-eenzaamheid-bespreekbaar 

Jolanda Vielvoye, onafhankelijk Cliëntondersteuner en Mantelzorgmakelaar 

<< Terug naar nieuws