06-22258560 info@seni-oor.nl
Selecteer een pagina

Als zelfstandig zorgverlener kom je vaak thuis bij ouderen en zie je aan de actieve houding en manier van lopen of iemand wel of niet genoeg beweging krijgt. Juist naarmate men ouder wordt is het belangrijk om te blijven bewegen. Voldoende beweging is de basis voor het behoud van mobiliteit en zelfredzaamheid. Senioren die te weinig bewegen hebben vaker botbreuken. Ook gaat de kracht in de spieren sneller achteruit. Een verminderde spierkracht kan zorgen voor problemen met bewegen en tillen en verhoogt de kans op valincidenten. Ook is de kans op hart- en vaataandoeningen, diabetes en een depressie groter, zo blijkt uit gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Bewegen verkleint daarnaast het risico op dementie met maar liefst 30%. Dat blijkt uit gegevens van Alzheimer Nederland. Ook voor ouderen met dementie heeft bewegen positieve effecten. Zo vermindert het de rusteloosheid. Goede bewegingsoefeningen voor dementerende ouderen zijn bijvoorbeeld opstaan uit een stoel, in de handen knijpen en het heffen van de knieën. Maar ook dagelijkse klusjes als de tafel dekken en de planten water geven zijn goede oefeningen.

Woont jouw client in Haarlem en is deze 50 jaar of ouder? Dan kan hij/zij gebruik maken van de Beweegpas 50+ en verschillende sporten uitproberen. men hoeft niet eerst lid te worden van een sportvereniging. Op de website van Bewegen50+ lees je meer over de Beweegpas.

Voor ouderen in bijvoorbeeld Heemstede en omgeving heeft Nieuw Groenendaal een fitprogramma voor ouderen. https://nieuwgroenendaal.nl/training/fitness-voor-ouderen/

Oefeningen voor ouderen voor thuis
Wanneer bewegen buiten of in de sportschool geen optie is, is thuis bewegen ook een mogelijkheid. Het voordeel van een sportschool is dat er professionele begeleiding aanwezig is. Maar thuis bewegen kan heel gemakkelijk. Het is bijvoorbeeld mogelijk om dagelijks mee te doen aan de oefeningen van Nederland in Beweging. Maar er zijn ook voldoende (fitness) oefeningen die gemakkelijk thuis uitgevoerd kunnen worden door ouderen.

Maak als zelfstandig zorgverlener je client attent op het belang van bewegen en de mogelijke manieren, ook thuis. Kijk hiervoor ook eens op de onderstaande websites voor tips:
https://www.zorgvoorbeter.nl/levensvragen-ouderen/bewegen-ouderen
https://www.allesoversport.nl/thema/beweegstimulering/het-verleiden-van-ouderen-tot-meer-sport-en-bewegen/

Heb je meer interesse voor bewegen voor ouderen en wil je hier zelf mee aan de slag? Dan kun je ook de Beweegkit voor ouderen bestellen.
Dat doe je hier:https://www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/producten/beweegkit-ouderen/bestel-beweegkit-ouderen/

Samen gezond ouder!