06-22258560 info@seni-oor.nl
Selecteer een pagina

Hulp vragen is moeilijk, maar accepteren zelfs ook. Daar kwam ik zelf niet zo lang geleden achter. Dagelijkse ritten heen en weer naar het ziekenhuis, zorgen om je partner, werken, boodschappen doen, huishouden… alles kwam opeens alleen op mijn schouders terecht.
Toen we voor de derde keer op rij die dag heen en weer moesten naar het ziekenhuis bood een vriend aan om die avond het rijden van mij over te nemen. Ik betrapte mijzelf erop dat het mijn eerste gedachte was om nee te zeggen tegen de geboden hulp. Maar toen bedacht ik me wat ik zelf altijd adviseer. Vraag om hulp en wees niet bang om hulp te accepteren als het wordt aangeboden.

Natuurlijk ken ik de eerste gedachte; Je wilt anderen niet lastigvallen. Bovendien weet jij zelf toch het best wat jouw vriend, echtgenoot of familielid nodig heeft. Toch is het belangrijk om tijdig hulp in te schakelen. Er komt als mantelzorger namelijk veel op je af en het is niet de bedoeling dat je overbelast raakt. Bedenk dat het voor diegene die het aanbiedt ook als prettig kan worden ervaren om te kunnen helpen. Daadwerkelijk iets kunnen doen voor een ander geeft ook een goed gevoel.

Als je voor een ander zorgt, voelt dat al snel als een tweede natuur. Het is normaal. Het hoort erbij. Je praat niet zo snel over de situatie. Toch is dat wél slim om te doen. Je kan namelijk veel ondersteuning krijgen als mantelzorger, maar dan moeten de overheid, organisaties en zorgverleners natuurlijk wel weten dat je voor iemand zorgt.

Hieronder wat tips:

  1. Vraag je eigen netwerk om hulp

Maak een duidelijke lijst met de zaken waarbij jij hulp nodig hebt. Bedenk aan wie jij deze hulp kunt vragen en bel die persoon op. Krijg je een ‘ja’? Noteer de naam dan op jouw lijst inclusief de taak. Maak vervolgens duidelijke afspraken. Houd er van tevoren ook rekening mee dat iemand ‘nee’ kan zeggen.

  1. Hulp vragen aan een mantelzorgmakelaar of cliëntondersteuner

Een mantelzorgmakelaar/cliëntondersteuner helpt je met het maken van een overzicht van alles wat er moet gebeuren. Vervolgens neemt een mantelzorgmakelaar taken van jou over. Denk hierbij aan het bijhouden van administratie of aanvragen van pgb. Ook helpt de mantelzorgmakelaar je met het voorbereiden van belangrijke gesprekken met organisaties of instellingen of het aanvragen van een indicatie.

  1. Vraag extra zorg aan voor je naaste

Het is vaak lastig om alle zorg alleen te doen. Bedenk daarom welke extra zorg jij voor je naaste wilt ontvangen. Denk hierbij aan huishoudelijke hulp, of persoonlijke verzorging. Vraag hiervoor een indicatie aan. Kies vervolgens of je de extra zorg in de vorm van een persoonsgebonden budget of zorg in natura wilt ontvangen.

  1. Ontvang respijtzorg zodat jij er even tussenuit kan

Respijtzorg is zorg die iemand anders tijdelijk overneemt. Vraag respijtzorg bijvoorbeeld aan in de vorm van een dagopvang. Zo heb jij even ruimte voor jezelf. Het is zelfs mogelijk om een logeeropvang voor je naaste aan te vragen. Dit geeft jou de mogelijkheid om op vakantie te gaan.

  1. Ga in gesprek met een persoonlijke coach

Zorgen is soms ook mentaal best moeilijk. Bijvoorbeeld doordat je relatie verandert met degene voor wie je zorgt. Het is goed om dit te delen. Praat erover met iemand. Geef bij je huisarts aan dat je behoefte hebt aan coach of psycholoog. De huisarts stuurt je dan door naar de juiste persoon.

Tip: soms vergoedt de zorgverzekering extra hulp

Je hoeft extra hulp niet altijd zelf te betalen. Bekijk wat jouw zorgverzekering aan mantelzorg vergoedt. Ontvang bijvoorbeeld een vergoeding voor gesprekken met een psycholoog of voor een mantelzorgmakelaar.

Meer weten of gewoon je zorgen delen?

Seni-Oor biedt een luisterend oor, maar heeft ook diverse zorg- en hulpverleners met informatie, advies en de kennis om je zorgen uit handen te nemen, als dat even nodig is. Bel: 06-22258560

<< Terug naar nieuws