06-22258560 info@seni-oor.nl
Selecteer een pagina

De meeste ouderen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. De overheid helpt hierbij. Bijvoorbeeld door het mogelijk maken van goede zorg en ondersteuning thuis, ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers en een aangepaste woning. Maar waar die hulp gevonden moet worden is soms nog een heel vraagstuk. Men ervaart dan ook dat er behoefte is aan ondersteuning en informatie bij het vinden en regelen van zorg.

Zo kwam ik laatst thuis bij Henk (67). Hij helpt zijn alleenstaande zus Ada (71) bij het verkrijgen van de juiste zorg en ondersteuning. Zijn zus heeft een vorm van reuma met ernstige pijnklachten. De aandoening beperkt haar in haar mobiliteit en zelfredzaamheid. Zo lukt het haar niet meer om zelfstandig te douchen en durft ze niet meer te fietsen. Haar allergie maakt het lastig om de juiste pijnmedicatie te vinden.
Henk is vanuit zijn vroegere baan en zijn vrijwilligerswerk gewend om dingen te regelen en hij is bekend met zorg en ondersteuning. Toch was het een speurtocht om erachter te komen welke mogelijkheden er voor zijn zus waren, bij wie ze moest aankloppen, welke eigen bijdragen er waren en of er bijvoorbeeld een indicatie nodig was.
Dat moet toch anders kunnen?

Veel gehoorde uitspraken:
‘Er zou één loket moeten zijn waar je alle zorg en ondersteuning kunt regelen’
‘Wij konden geen onafhankelijke cliëntondersteuner vinden, die ons kon helpen.’ ‘
Als je afhankelijk bent, kom je vaak minder goed voor jezelf op. Zeker als zo onduidelijk is wat de mogelijkheden zijn. Als ik mijn zus niet had kunnen helpen, had ze waarschijnlijk minder goede zorg en ondersteuning gekregen.’
‘Er is veel mogelijk, maar je moet allerlei drempels nemen. Er is geen ‘supermarkt’ waar je voor alle zorg en ondersteuning thuis terechtkunt.

Dit geldt niet alleen voor seni-oren, maar zeker ook voor professionals. Zeker als je als zelfstandige werkt is het goed om die ene ingang, dat ene loket snel te kunnen bereiken. Om andere professionals gemakkelijk te kunnen vinden om even te sparren en feedback te vragen. Of om de expertise die je nodig hebt te kunnen inschakelen voor jouw client, omdat het jouw eigen kennis en ervaring overstijgt.
Verbinden, inspireren en versterken van elkaars ambitie en passie. Vertrouwen op elkaars expertise in een oprechte samenwerking. Zo maken we samen het verschil voor senioren.